Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Βαλεντίνος και Υάκινθος Οι Άγιοι της Αγάπης και των Ερωτευμένων και η αληθινή αγάπη!


Με ευκαιρία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που πλέον έχει καθιερωθεί και εορτάζεται παγκόσμια, ακόμη και σε χώρες που ασπάζονται διαφορετικά θρησκεύματα, σαν τη μέρα των ερωτευμένων, κάνουμε ένα αφιέρωμα στους Αγίου εκείνους που έχουν συνδεθεί με την νιότη, την αγάπη και τα ερωτευμένα ζευγάρια.


Ο Άγιος Βαλεντίνος, ένας Άγιος της Καθολικής εκκλησίας που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από την Ορθόδοξη πίστη, ήταν κατά μία παράδοση ιερωμένος, που έζησε κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Κλαύδιου του Γοτθικού, κατά τον 2ο αιώνα. Πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια και για την πράξη του αυτή, αλλά και για την προσπάθεια του να προσηλυτίσει τον αυτοκράτορα στην νέα θρησκεία, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο επέζησε του λιθοβολισμού και αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 169 μ.Χ. στην Φλαμίνια πύλη της Ρώμης.



Ο Άγιος Υάκινθος από την άλλη, είναι ο Άγιος της Ορθόδοξης πίστης που συνδέεται με την νιότη και τον έρωτα! Ήταν θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του με αντάλλαγμα τη ζωή του. Όταν αυτός αρνήθηκε, φυλακίστηκε κοντά στα Ανώγεια Κρήτης, όπου του έδιναν τροφή ποτισμένη με το αίμα ειδωλολατρικών θυσιών. Η άρνηση του να μιανθεί τον οδήγησε στον θάνατο από ασιτία, σε ηλικία 20 ετών, το έτος 98 μ.Χ. Μετά το θάνατο του το λείψανο του διατάχθηκε να πεταχτεί στα άγρια θηρία, τα οποία όμως αρνήθηκαν να το αγγίξουν. Θάφτηκε τελικά στην πατρίδα του, στην Καισάρεια. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Ιουλίου, ενώ το όνομα του είναι συνυφασμένο και με πανάρχαια ήθη, καθώς Υάκινθος λεγόταν και ο προελληνικός Θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.

Στην εποχή της εμπορευματοποίησης, της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης  και την ταχύτητας μετάδοσης και εξάπλωσης των πληροφοριών, η γιορτή των ερωτευμένων, κυρίως αυτή του Αγίου Βαλεντίνου, αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός, όχι όμως για την εσωτερική, θρησκευτική ή διδακτική διάσταση της θυσίας κάποιου φωτεινού όντος, αλλά για την εμπορική διάσταση που προσέλαβε με το κατάλληλο, και ομολογουμένως πολύ πετυχημένου μάρκετινγκ κάποιων σύγχρονων μας.

Καρδούλες, αρκουδάκια, λουλούδια, κοσμήματα, δείπνα, ταξίδια, αυτοκίνητα και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς αλλάζουν χέρια την μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε και εκτιμάμε το ταίρι μας. Μας διαφεύγει όμως μια μικρή λεπτομέρεια… Ο Άγιος Βαλεντίνος της Δύσης και ο Άγιος Υάκινθος της Ανατολής, όπως και όλοι οι Άγιοι πατέρες, πρέσβευαν την αληθινή, την ανιδιοτελή και αγνή αγάπη. Εκείνη την αγάπη που οφείλει ο καθένας από μας να θρέφει όχι μόνο για τον ερωτικό του σύντροφο, αλλά για όλα τα έμβια όντα του πλανήτη μας.

Πολλές φορές θεωρούμε ότι είμαστε ερωτευμένοι με το ταίρι μας ή ότι το αγαπάμε, το πραγματικό αίσθημα όμως του τρέφουμε για το άτομο αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν υπέρμετρο σαρκικό πόθο, μια εμμονή ή το πάθος για κατάκτηση, την απόκτηση ενός ακόμα τρόπαιου στην προσωπική μας συλλογή. Πως θα ξεχωρίσουμε λοιπόν, εάν τα συναισθήματα που θρέφουμε για το άτομο που μοιραζόμαστε μια κοινή πορεία στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μας, ή που θρέφει αυτό για μας, είναι πραγματικά και όχι μια παρόρμηση που με την πάροδο του χρόνου θα ξεθυμάνει ή θα καταλήξει σε μια τοξική συνύπαρξη που θα δηλητηριάζει και τους δύο;

Απλά θα πρέπει να πάρουμε τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από το «εγώ» μας! Γιατί το υπερτροφικά «εγώ» μας είναι αυτό που ευθύνεται για τα προβληματικά στοιχεία του χαρακτήρα μας και που προκαλεί πόνο στους γύρω μας, αλλά και στον εαυτό μας! Και η αληθινή Αγάπη δεν μπορεί να εμπεριέχει με κανένα τρόπο το αίσθημα του πόνου!!! Πόνο περιέχει ο πόθος και η στέρηση! Η Αγάπη ποτέ!

Η αγάπη αποτελεί το φώς, ενώ ο πόθος το σκοτάδι στη ζωή μας! Η σχέση που έχει σαν βάση της την αληθινή αγάπη θα πρέπει να έχει σαν σκοπό της την εξέλιξη και των δύο συντρόφων, την άνθιση του εαυτού μας με την στήριξη του συντρόφου μας! Βασικά στοιχεία μιας τέτοιας σχέσης θα πρέπει να είναι η αποδοχή της ατομικότητας και ο σεβασμός στην προσωπικότητα του συντρόφου. Η αποδοχή του δεδομένου ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει μοναχικές στιγμές ή την συντροφιά του φιλικού του κύκλου, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του ατόμου που μοιράζεται τη ζωή του και διατηρώντας ταυτόχρονα κάποια όρια ελευθερίας που του είναι απαραίτητα να αναπνεύσει.

Βασικός παράγοντας ισορροπίας της σχέσης είναι η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση όλων των παραμέτρων της ζωής, της κοινής πορείας ή της επαγγελματικής ενασχόλησης, των ερωτικών επιθυμιών ή των στόχων στη ζωή, χωρίς ταμπού και αποκλεισμούς που μπορούν να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες, που σε μελλοντικό στάδιο θα οδηγήσουν δυνητικά στην απομάκρυνση. Και αυτή η ανοιχτή επικοινωνία θα οδηγήσει κυρίως στην άνεση και την ευχαρίστηση της επαφής με το ταίρι μας, στη δημιουργία μιας δυνατής ανθρώπινης σχέσης, πέρα και πάνω από την σεξουαλική έλξη και πράξη.

Διότι η αληθινή αγάπη δεν μπορεί να επιδιώκει την συγχώνευση των δύο σε ένα, στην επιβολή του ενός επί του άλλου και στην θυσία του ενός στο βωμό της επιτυχίας του άλλου. Η Αγάπη ανατροφοδοτείται από τους δύο πόλους της σχέσης, μέσα από την δράση και την αντίδραση, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αέναη ανταλλαγή θετικής ενέργειας μεταξύ των συντρόφων.

Σύμφωνα δε με τους συμπαντικούς νόμους, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι ενέργειες μας θέτουν σε κίνηση ανά πάσα στιγμή το εκκρεμές της ζωής, που στο τέλος της ταλάντωσης του θα βρει τον εαυτό μας να γίνεται αποδέκτης των ίδιων του πράξεων! Γι αυτό μάθετε να αγαπάτε αληθινά, για να σας αγαπήσουν όπως το αξίζετε! Και μην ξεχνάτε ότι όσοι βρήκαν το δρόμο προς την αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, έχουν κατακτήσει μια θέση στον Παράδεισο!

Χρόνια Πολλά λοιπόν για την μέρα των ερωτευμένων και αγαπήστε από τα βάθη της ψυχής σας για να γευτείτε τις πραγματικές χαρές της ζωής!





Αλίντα Κανάκη - Mήτρας Δημήτρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.