Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Είμαστε στο τέλος της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού και η κόπωση και καταπόνηση του οργανισμού μας από τις γρύπες του χειμώνα αλλά και τις ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι εμφανής. Πριν λοιπόν εξορμήσουμε στις παραλίες, καλό θα ήταν να φροντίσουμε για την ενίσχυση του οργανισμού μας.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε την ευεργετική δράση κάποιων φυτών ή βοτάνων, που με την κατάλληλη χρήση θα μπορούσαν να μας δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Και ξεκινάμε το ταξίδι μας με την γνωστή σε όλους μας ταπεινή Τσουκνίδα. Γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για την πολύπλευρη δράση της, ο Ιπποκράτης την αποκαλεί φυτό-πανάκεια.

Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν αμμωνία, οξικό οξύ, φορμικό οξύ, αντιβιοτικές ουσίες, καροτίνες, βιταμίνη Β-2, προβιταμίνη Α (σε μεγαλύτερη ποσότητα από το καρότο), βιταμίνη C (περισσότερη από το φραγκοστάφυλο) και βιταμίνη Κ, σίδηρο, πυρίτιο, κά.

Έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες και αυξάνει τις πηκτικές ουσίες του αίματος. Επίσης είναι γνωστό ότι κατεβάζει την πίεση και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

ΧΡΗΣΗ

Υπάρχει καταγεγραμμένος ένας τεράστιος κατάλογος από συνταγές με χρήση των φύλλων, της ρίζας και των σπόρων της τσουκνίδας, με διάφορους τρόπους παρασκευής για εσωτερική ή εξωτερική χρήση και για διάφορες περιπτώσεις. Εμείς θα περιοριστούμε προς το παρόν σε κάποιους από τους τρόπους χρήσης:

  • Λόγω της πληθώρας των βιταμινών, συνιστάται η χρήση υπό μορφή τσαγιού όταν ο οργανισμός είναι καταπονημένος και έχει ανάγκη από ενίσχυση (βλέπετε «αφέψημα» για τον τρόπο παρασκευής). Η δοσολογία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2 κουτάλια του φαγητού θρυμματισμένης τσουκνίδας σε 200 γραμμάρια νερού, όχι περισσότερο από 2 έως 3 φορές την μέρα.
  • Τα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην σαλάτα, αντί άλλης πράσινης σαλάτας ή σε συνδυασμό με άλλη πράσινη σαλάτα. Είναι αποτελεσματικό στις αναιμίες αλλά και στην ρύθμιση της καλής λειτουργίας των εντέρων.
  • Το έγχυμα του φυτού παρουσιάζει θετική δράση στην εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και της ουρήθρας και ενδείκνυται για περιπτώσεις κατακράτησης υγρών. (Βλέπετε «έγχυμα» για τον τρόπο παρασκευής)

ΠΡΟΣΟΧΗ     

Θα πρέπει  να αποφεύγεται η χρήση τσουκνίδας από άτομα που  γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένη πηκτικότητα του αίματος (κινδυνεύουν από θρομβώσεις στα αιμοφόρα αγγεία), προβλήματα υπέρτασης ή αρτηριοσκλήρυνσης.



ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα πιο γνωστά Μεσογειακά μαγειρικά αρωματικά βότανα. Είναι ένα ξυλώδες βότανο με φύλλα σε σχήμα βελόνας και άνθη σε λευκό, ροζ, κόκκινο ή μπλε χρώμα.

Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικό σίδηρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Οι ουσίες αυτές και πολλές άλλες που περιέχει, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την αρτηριακή κυκλοφορία και διευκολύνουν την πέψη. Φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αύξηση της αιματική κυκλοφορίας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την συγκέντρωση αλλά και να ενισχύει την μνήμη. Η τελευταία του αυτή ιδιότητα φαίνεται ότι ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς οι μαθητές στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν στεφάνια δενδρολίβανου όταν μελετούσαν για τις εξετάσεις τους.

Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν τα φύλλα και τα λεπτά κλαδιά του φυτού.  Η καλύτερη περίοδος για την συλλογή του είναι η περίοδος της ανθοφορίας του, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ενώ το αυτοφυές έχει περισσότερα ενεργά συστατικά από το καλλιεργημένο.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ



·         Ως έγχυμα (βλέπετε παρασκευή «εγχύματος») είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της γρίπης, των πονοκεφάλων, της δυσπεψίας και της κόπωσης. (1-2 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα ποτήρι νερό)
·         Σαν βάμμα (βλέπετε παρασκευή «βάμματος») ενδείκνυται για τονωτικό ή διεγερτικό. (1-2 ml βάμματος 2-3 φορές την μέρα)
·         Το αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικό μέσο κατά της νευρικής εξάντλησης και της ανακούφισης των πονεμένων και καταπονημένων μελών. 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου στην μπανιέρα αυξάνει την ροή του αίματος, ξεκουράζει και διεγείρει.


ΠΡΟΣΟΧΗ


Η υπερβολική κατανάλωση δενδρολίβανου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, παραισθήσεις ακόμη και σπασμούς.
Αντενδείκνυται η χρήση του για όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο φυτό ή παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις.
Συστήνεται επίσης η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.


ΠΑΝΤΖΑΡΙ


Είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό λαχανικό, γνωστό από την αρχαιότητα για τα ευεργετικά συστατικά του. Μάλιστα απέδιδαν την αιώνια νιότη και ομορφιά της θεάς Αφροδίτης στην τακτική κατανάλωσή τους. Τα φύλλα του μαγειρευόταν στην αρχαιότητα με μέλι και κρασί, ενώ η χρωστική του ουσία χρησιμοποιούνταν στην βαφή  μαλλιών.

Είναι ασυναγώνιστο λαχανικό ως προς την θρεπτική του αξία, μια και περιέχει Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C, Κάλιο, Νάτριο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Χαλκό, Σελήνιο, κ ά. Τα φύλλα του περιέχουν τις ίδιες σχεδόν βιταμίνες και Θρεπτικές ουσίες με αυτές του σπανακιού, όπως Β-καροτίνη, Φολικό οξύ, Ασβέστιο και Σίδηρο.

Αναφορικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του παντζαριού, καταπολεμά τις εμπύρετες καταστάσεις, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας και λειτουργεί σαν φυσικό καθαρτικό. Είναι δε απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με προβλήματα αναιμίας.

Η συνήθης χρήση τους είναι με την μορφή σαλάτας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι θα πρέπει να το βράζουμε σε λίγο νερό και για λίγη ώρα, ώστε να διαφυλάξουμε όσα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του μπορούμε.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παντζάρι με γιαούρτη

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα παντζάρια έως ότου μαλακώσουν αρκετά. Τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε γιαούρτι στραγκιστό. Προαιρετικά μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια σκελίδα σκόρδο και στο τέλος να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και να ανακατέψουμε.


Παντζάρι το αλουμινόχαρτο

Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε καλά ώστε μα φύγει η υγρασία και τα κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 έως 1,5 ώρα. Αφού ψηθούν, αλατίζουμε, προσθέτουμε λεμόνι ή ξύδι και ελαιόλαδο. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

Ας σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του παντζαριού με σκόρδο είναι εξαιρετικός για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.


Aλίντα Κανάκη   

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


http://www.zodia-astrologia-taro.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.